top of page
מדף ספרים המכיל את ספרים שכתב איזי מן

ספרים שכתבתי

DSC_0009_edited.png
כריכת הספר "על במותיך - מקאמות לזכרם של גיבורי מערכות ישראל" מאת איזי מן

בספר הזה הענקתי חיי נצח לחללי מערכות ישראל והבאתי את סיפורי הגבורה של המלחמות, החֵילות, המבצעים והפעולות – ושל החיילים והמפקדים בכל זירות הקרב. בשפת המקאמה תיארתי את הגבורה, את רגעי ההקרבה ואת ההחלטה של מפקדים ולוחמים לצאת אל מול האש כדי לשמור על הבית שהקימו הם והוריהם. במילים המחורזות הפכתי את פרקי ההיסטוריה של מדינת ישראל ושל המדינה שבדרך ואת הכרוניקות של מלחמות ישראל לסיפורי חיים, שבהם שזורים רעות הלוחמים, אהבת הארץ, הרצון לחיות והנכונות לתת הכול למען המחר. בספר הזה תיארתי את המחיר – את הכאב והדמעות... את הזיכרון שמתעתע ואינו מרפה... את המפגשים באזכרות... את הדיאלוג האינסופי שלנו עם הנופלים...

כריכת הספר "למען ביטחוננו - מקאמות על צה"ל - חייליו ומפקדיו" מאת איזי מן

אסופת המקאמות שבספר הזה היא תוצר של שלושים שנות כתיבה לצה"ל – לאגפיו, לזרועותיו ולחילותיו – וכן למערכת הביטחון כולה. שנים רבות בשירות מילואים – ככותב וכמנחה אירועים בצה"ל – זימנו לי היכרות בלתי אמצעית עם האנשים שמאחורי כלי הנשק, עם המפקדים המובילים גיסות ועם החיילים שבטנקים, במוצבים, במארבים, בסיורים, באימונים ובתעסוקות המבצעיות. פגשתי רבים מהם – לא פעם בשטח עצמו, בבסיסי היציאה או בשיחות אחד-על-אחד – ושמעתי מהם על המשימות, ובעיקר על השליחות; על הפקודות, ובעיקר על הדרך שבה הם מכינים את עצמם לקראתן; על התחושה שאין גבולות של זמן ומקום. כמובן, גם על רגעי הכניסה לשדה הקרב ועל דקת הניצחון, על יחסי הרעות והחברות ועל עצמם אל מול – ובתוך – הטכנולוגיות האדירות. למדתי מהם רבות על תפקיד המפקד – הזוטר או העליון; שמעתי מהם על כלי הנשק שהם מפעילים; הם חלקו איתי את תחושותיהם על שירות המילואים ועל כל מה שמוביל אותם להצטיינות.

את כל הרשמים והחוויות האלה העליתי על הכתב במקאמות. כולן נכתבו לצורך אירועים – עצרות חטיבתיות, טקסים ממלכתיים, טקסי פרידה או טקסי הערכה למצטיינים.

DSC_0049.JPG

קול ישראל היה, ועודנו, הקול של המדינה, ובקולות שיצאו ממכשירי הרדיו הוא שיקף את החיים, את מלחמת הקיום, את ההתפתחות וההתעצמות, את החברה והכלכלה ואת כל ההוויה ששמה מדינת ישראל. בספר הזה הבאתי את סיפורו של השידור העברי (וגם, כמובן, של השידורים בשפות) מאז ראשית ימי הרדיו בארץ ישראל, את סיפוריהן של התוכניות השגרתיות והמיתולוגיות ואת סיפוריהם של האנשים שעשו רדיו והביאו את הרדיו – השדרנים, הכתבים, הטכנאים, העורכים והמפיקים (כמובן, גם של הנשים שהיו חלק בלתי נפרד מכל קשת העשייה המגוונת של הרדיו). בספר אפשר לקרוא על "מאחורי הקלעים" של הדרך שבה קול ישראל הביא את החדשות הגדולות ואת נכסי התרבות הישראלית – מזירות העשייה ומאולפני ההקלטה – אל האוזן של תושבי ישראל ושל יהודים ברחבי העולם. הרדיו, כפי שעולה מהספר, היה ונותר לא רק אמצעי תקשורת – אלא כלי המחבר ויוצר זהות ישראלית... כלי שבאמצעותו תועדו חייה של המדינה... כלי שהעביר לא רק קולות אלא תרבות, בידור ודעת. משום כך, בדפי הספר מתגלגלת ההיסטוריה לא רק של הרדיו – אלא של כולנו.

כריכת הספר "קול ישראל מירושלים - מדינה מאחורי המקרופון" מאת איזי מן
ספר 120 שנות קקל להדפסה 9_8_22.jpg

במלאת 100 שנה זכיתי לכתוב את ספר ההיסטוריה של קק"ל. בחרתי להעלות את סיפורו של "הבולדוזר של המדינה", ה"מפריח של השממות", באמצעות תיאור העשייה בכל עשור. העשייה הגדולה בכל עשור מתוארת בטורים המרכזיים, ובצד: הדמויות הבולטות שהובילו... ספרי הזהב, שתיעדו את התרומה לעשייה הגדולה של קק"ל ועוד מושגים מ"מילון" קק"ל.

צילום של כריכת הספר - עוד לא תמו כל פלאייך - 120 שנות קרן קימת לישראל
צילום של כריכת הספר: "ותחדש פני אדמה" קרן קימת לישראל מאה שנים של עשייה בחום ירוק וכחול

לשנת ה-120 של קק"ל נקראתי לכתוב להם את ההיסטוריה הארוכה והמכובדת שרשמה על אדמת הארץ ובלבבות. מכיוון שידעתי שיש כל כך הרבה עקבות של קק"ל על האדמה, בחרתי – בהצעה שהגשתי להם – להביא את סיפורם של הפלאים שהקרן עוד מייצרת, וכך הפך השם הזמני שהצעתי, "עוד לא תמו כל פלאייך", לשמו של הספר, שמביא את סיפורה של קרן קימת דרך "ספינות" הדגל – הפרויקטים הגדולים, פורצי הדרך – וגם את הסיפורים הקטנים שמאחורי העשייה: על ההר... בעמקים... בגליל... בנגב... וכמובן, בחינוך וביצירה. וכאן סגרתי מעגל: סבא שלי, שאני קרוי על שמו, היה מנהל הפרסומים הראשון של קק"ל – הוא כתב את הספר ליובל של קק"ל והותיר לי בבית הרבה ספרים ופרסומים, שנעזרתי בהם בכתיבת ראשית ההיסטוריה של קק"ל. כן, הלכתי כאן על העקבות הגדולים שהוא השאיר לי.

צילום כריכת הספר - מכאן הכול צומח שכתב איזי מן

אלבום המאה של קק"ל בהוצאת ידיעות אחרונות, ובו על פי נושאי העיסוק של קק"ל - ייעור, מים, הפרחת הנגב ועוד - הבאתי את סיפורה של עשייה על פני האדמה, עשייה ששינתה את פני הארץ.

צילום כריכת הספר "עשו את המאה" שכתב איזי מן

הספר הזה, עשו את המאה, נולד לצד כאלפיים פינות "המאה ה-20" שערכתי והגשתי ברשת ב. תוך כדי העבודה על הפינות הראשונות ראיתי לנגד עיניי ספר שיביא את סיפורה של המאה לא כרונולוגיה אלא כאסופה של ה"גדולים" – המוכרים, המשפיעים והבולטים – בתחומים שונים: ההמצאות והאסונות, הטיסות וההלוויות, בעלי החיים והדוגמניות, הבניינים והאסונות, ועוד ועוד. בכל תחום בחרתי כעשרה שנותרו חקוקים בזיכרון – שהיו נושאים לספרים ולסרטים... שהפכו לסמלים ולנקודות ציון, המוזכרים בכל פעם שההיסטוריה רושמת אירוע דומה... שבכל פעם מספרים עליהם מחדש לציון שנים עגולות... שבכל פעם מוצאים ומגלים עוד פרטי טריוויה מעניינים עליהם. כל אלה נמצאים בספר הזה.

bottom of page